viernes, 3 de junio de 2011

Faula del llop i la rabosa

Aquest cap de setmana, mentres anava a Albocàsser, m'he recordat d'una xicoteta faula que em contaren fa ben poc i que parla d'eixa població de Castelló, de les raboses i dels llops. És típica del Maestrat.
Tant m'ha agradat, que l'he trobada ací i vull compartir-la amb tots vosaltres.
Espere vos agrade.

"Un dia es van trobar al barranc de la Valltorta, entre Tírig i Albocàsser, una raboseta molt espabilada i un llop molt borinot.
El llop duia a la boca un formatge i la rabosa va enginyar-se-les per furtar-li'l, i li va preguntar d'on era, en respondre que era d'Albocààààààsser, al llop li va caure el formatge en terra i la rabosa s'afanyà a agafar-lo i fugir.
El llop es va quedar molt despagat, però reaccionà ràpidament i li preguntà també a la rabosa d'on era ella, però l'espabilada, sense parar, li respongué que era de Tírig... I d'ençà d'este succeït que els d'Albocàsser són llops i els de Tírig raboses"

La gràcia de esta faula està en com es diu el nom dels pobles: Albocàsser (amb la A molt oberta) i Tírig (amb la boca tancada) (jejeje)

Referències: Aureli Ferrando (Almassora. Plana Alta) - treta el 3 de juny de 2011 a las 15:30 d'ací
http://www.xtec.cat/~averges3/segon/guilla/llenguatge.htm

4 comentarios:

  1. Ahir anarem de Ademús a Riodeva, a les nou, encara hi havia sol, jo em vaig quedar sorpresa, s'estava organitzant una bona tempesta, però per la vorera venia en direcció contrària a la del cotxe una rabosa parsimoniosament, ni tan sols ens va mirar, però em vaig quedar sorpresa i admirada, no s'espanten de la presència humana...

    ResponderEliminar
  2. Vaja, vaja, qui t'ho ha explicat? Quins records infantils! Què tindran les guineus i les raboses que sempre acaben amb un formatge?
    http://www.museo-etnografico.com/pdf/zorra.pdf
    http://es.wikipedia.org/wiki/El_cuervo_y_la_zorra

    ResponderEliminar
  3. http://webdelprofesor.ula.ve/ingenieria/jacinto/kowalski/capitulo02.html

    ResponderEliminar
  4. Manoli: les raboses són com gossets, però salvatges i que no es fien de la gent. Si et veu i no fuig, és perquè pensa que no ets perillosa (o que no t'ha vist) (jajaja)
    A mí m'encanten. Més boniquetes ...

    Pilar: Qui m'ha explicat això del conte?. Una llobeta carinyoseta, que volia obrir-me els ulls, per advertir-me del que podia passar-me si em fiava dels de Tírig (jajaja)
    Però esta lloba no em sembla massa borinota, la veritat (jajaja)

    Gràcies pels comentaris i els enllaços!.

    ResponderEliminar